Sürdürülebilir Uludağ İçin Atıksız Zirve -2

Bursa‘da, Nokta Dağcılık Spor Kulübü olarak  Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle, Türkiye Dağcılık Federasyonu himayesinde düzenlenen “Sürdürülebilir Uludağ İçin Atıksız Zirve” gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz.

11 Aralık Uluslararası Dağ Günü programının 1.bölümünde Merinos Atatürk Kültür Merkezinde “Sıfır Atık Yaşam”, “Sıfır Atık Zirve”, “Sürdürülebilir Sıfır Atık ve Doğada Yaşam” başlıklı söyleşiler gerçekleştirildi. Dağcı Emin Ali Kalcıoğlu, sevenleri için kitabını imzaladı. Kısa film gösteriminin yapıldığı etkinlikte, ödüllü dağ fotoğraflarından oluşan sergi açıldı. Etkinliğin 2. gününde Uludağ Zirveye ulaşmak üzere yola çıkıldı.

12 Aralık Pazar sabahı saat 07.00 da Merinos Kültür Merkezi Kuzey Kapısında buluşan 124 dağcı kayıtların tamamlanmasının ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği araçlar ile yola çıktı. Katılımcılara Doca Tekstil tarafından günün anlamını taşıyan buff ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı sıfır atık çantalar hediye edildi.

Uludağ 1. Oteller bölgesinde TDF Başkanı Prof.Dr. Ersan Başar yaptığı bilgilendirme konuşmasında “Atıksız Zirve” anlamına dikkat çekti. Bu uygulama için Bursa Uludağ’ın pilot bölge olarak seçildiğini, uygulamanın bütün zirve ve dağcılık faaliyetlerinde uygulanmaya başlanacağına vurgu yaptı. Sürdürülebilirlik dağcılık ve atıksız zirvenin doğaya atık bırakmamaktan çok daha fazlası olduğunu söyledi.  Önemli olanın atıkları doğaya bırakmamak, atığına zirve yaptırıp geri götürmek değil hiç atık üretmemek olduğunu belirtti.  Ayrıca sürdürülebilir dağcılık misyonuna dikkat çekerek yeni uygulamaların çok yakında açıklanacağını belirtti.

İstanbul, Muğla, Sivas, Ankara, Rize, Erzurum, Kırıkkale ve Bursa’dan 124 dağcı Beden Terbiyesi tesisleri önünden tırmanışa geçti. Eski cip yolu ve Kapı rotasını izleyen dağcılar zorlu hava şartlarının etkisini gittikçe arttırmasına rağmen tırmanışlarını sürdürdüler.  Rasat düzü mevkiine çıkmak için Kapı rotasından sırta ulaşıldığında, hareket edilmesini engelleyen fırtınaya maruz kalındığı için dönüşe karar verildi.

Tırmanışı başarıyla tamamlayan dağcılar doğaya atık bırakmayarak “Sıfır Atık” ve “Atıksız Zirve” misyonuna uygun davranmış ve asıl amacı gerçekleştirmiş oldular. Böylece 12 Aralık Pazar günü, yerlerine sürdürülebilir malzeme kullandıkları için, 124 pet şişe, 124 kuruyemiş ve atıştırmalık ambalajı, 124 yiyecek poşeti,124 tek kullanımlık sıcak içecek bardağı doğaya atık olarak bırakılmamış oldu.

Faaliyetin ardından günü değerlendiren Nokta Dağcılık Spor Kulübü Başkanımız Hacer Özkalender: “Türkiye’nin her yerinden katılan 124 dağcı dostumuza, Bursa Büyükşehir Belediyesi ekibine,  Federasyon Başkanımız Prof. Dr. Ersan Başar, İl Temsilcimiz Nazif Makas, çok değeli antrenörlerimiz Emin Ali Kalcıoğlu,  Neşat Erdoğan ve Sebahattin Kır ile  bu projede gecesini gündüzüne katarak çalışan Nokta Dağcılık Proje Ekibi ve sporcularından Talha Göktaş, Anna Brynza, Ahmet Yellice Burcu Arat Gezer, Yunus Emre Taş, Burhan Ersoy, Emel Ataç, Orhan Uçar , Hakkı Şenkeser ile Özden Gülen Çiçek’e   teşekkür ve minnetlerimi sunarım ” dedi. Amacına ulaşmış “Atıksız Zirve”nin önemini vurgulayarak, “Değişim Dağlarda Başlar” sloganı ile yola çıkıldığını , alışkanlıkları değiştirmenin en zorlu zirve olduğunu ve bugün Uludağ’da bunun başarıldığını söyledi.  Gelecek nesillere daha yaşanılır bir dünya bırakmak ve dağlara ve doğaya karşı sorumlulukları yerine getirmek için bir milat olduğunu bundan da katılan bütün sporcularla aynı heyecanı ve mutluluğu paylaştığını vurguladı. 

 

2 Comments on “Sürdürülebilir Uludağ İçin Atıksız Zirve -2”

  1. Katılan, emek harcayan, gönül veren ve bu etkinliğin düzenlenmesine, bu farkındalığın yaratılmasına vesile olan herkese teşekkür ederiz. Başarılarınız bol olsun.
    Sevgilerimle

    1. Teşekkür ederiz Necibe Hanım farkındalıklarımızı arttırarak, hep birlikte daha yaşanılır bir dünya için daha nice projelere ve faaliyetlere diyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir