Sürdürülebilir Uludağ için Atıksız Zirve 1. Gün

Sürdürülebilir ilk dağcılık kulübü Nokta Dağcılık’ın Bursa Büyükşehir Belediyesi Desteği ve Türkiye Dağcılık Federasyonu Katkılarıyla 11 Aralık Uluslararası Dağ Günü Kapsamında Düzenlediği “Sürdürülebilir Uludağ için Atıksız Zirve” programının ilk günü Merinos Kültür Merkezi Muradiye salonunda gerçekleştirildi.
Türkiye Dağcılık Federasyonu Dağcılık Fotoğrafları yarışmasında ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan 33 adet fotoğrafın yer aldığı sergi ilgiyle gezildi. Dağların muhteşem görüntüleri renklerin büyüsünü kuşanmış, çekim özellikleriyle mucizevi yolculukların, doğayla mücadelenin sembolleri olarak programdaki yerlerini almışlardı.
Çok kıymetli dağcı ve yazar Emin Ali Kalcıoğlu “Dağlar Sevdamsın Nego” isimli kitabını dağlara gönül vermiş katılımcılar için imzaladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesinden Faruk Bey’in sunuculuğunda açılan toplantıda
Türkiye Dağcılık Federasyonu Bursa İl Temsilcisi Nazif Makas yaptığı konuşmada dağcılığın nasıl bir sevda olduğuna ve dağcıların nasıl olması gerektiğine vurgu yaptı. Bir taraftan da Bursa’da dağcılığının önemi ve iklim değişikliği konusunda Nokta Dağcılık ile birlikte gerçekleştirilen “Hedefler İçin Dağcılık Ağı, Dağ Yürüyüşünden İklim Yürüyüşüne” projesinden söz etti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Tanıtma Şube Müdür Vekili Ercüment Yılmaz yaptığı selamlama konuşmasında Bursa’nın turizm ve Dağcılık için önemini anlattı ve gelişmesi için yapılması gerekenlere dikkat çekti.
Nokta Dağcılık Spor kulübü başkanı Hacer Özkalender kulübünün kuruluşundan itibaren ürettiği projelerden ve İklim değişikliğinden söz etti ve “Sürdürülebilir Dağcılık”, “Sıfır Atık” nedir, “İklim Değişikliği” neden önemlidir kısaca açıklayarak sözü Talha Göktaş’a bıraktı. Dağlar ve dağcılığa dair federasyonun hazırladığı kısa film gösteriminin ardından Nokta Dağcılık Sürdürülebilirlik Komitesi üyesi Talha GÖKTAŞ “Sürdürülebilir Atıksız Zirve” sunumunu gerçekleştirdi.
Günümüzde ikim değişikliğinin olumsuz etkilerinin şiddetlenerek dağları da sarmakta olduğunu buzulların erimekte, su kaynakları ve canlı türlerinin tükenmekte, dere yataklarının kurumakta, heyelanlar, seller gibi doğa olaylarının hızla artmakta olduğunu anlattı. Sürdürülebilirlik kavramını açıklayarak dünyaya, dağlara ve insanlığa karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeye önce kendimizden başlamak gerektiğini açıkladı. Alışkanlıkları değiştirmenin zorlu bir zirve olduğunu, dağlarda olduğu gibi yaşam alanlarımızda da atık üretmememiz gerektiğini vurguladı.
Bütün bu gayret ve uğraşıların, dağcılık kulüplerini sadece doğa yürüyüşü ve dağlarda zirve yapan dar kalıplardan çıkararak, bilinçli ve farkındalığı yüksek , başarılı sporcular ile doğaya sahip çıkıp koruyabilmek, daha yaşanılabilir bir dünyada zirvelere ulaşmak için olduğunu açıkladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Dairesi Başkanlığı Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Şube Müdür Vekili Çağlar Ekşi Uludağ ve Çevre Sunumunda Uludağ’ı, özelliklerini ve çevre sorunlarını anlattı. Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Ersan Başar ise söyleşisinde iklim değişikliği, sıfır atık, dağlar ve dünyaya etkisi üzerinde durdu ve örnekler ile açıkladı.
Toplu fotoğraf çekimi ile sona eren toplantının ardından şehir dışından katılımcılar ve Federasyon başkanı Ersan Başar için verilen öğle yemeği yenildi.
Rehber Özlem Hallaç mihmandarlığı ile Ulucami ve çevresinde yapılan gezide manevi, sanatsal ve Bursa’ya dair detaylar ile tarihte bir yolculuğa çıkıldı.
Saat 17.00 de Ördekli Kültür Merkezi’nde Ersan Başar’ın başkanlığında Bursa Dağcılık Kulüpleri üyeleri ile yapılan toplantıda Bursa ve dağcılık konuları tartışıldı.
“Sürdürülebilir Uludağ İçin Atıksız Zirve” faaliyeti yarın yapılacak Uludağ zirve ile devam edecek. Katılımcılara başarılı bir zirve diliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir