8 Mart BTÜ Kocayayla Etkinliği Fotoğraf Albümü

 

8 Mart Pazar günü Bursa Teknik Üniversitesi Doğa Sporları tarafından düzenlenen ve Nokta Dağcılık tarafından desteklenen Keles-Kocayayla etkinliği yapıldı.

Orkun Yazıtlarının önünde İstiklal Marşı okunarak etkinliğe başlandı. Sonrasında Kocayayla’nın tarihi ve yazıtlarla ilgili bilgiler verildi ve her bir anıtın(Tonyukuk, Kül Tigin, Bilge Kağan) önünde o anıtlardan o günün Türkçesi ve günümüz Türkçesiyle kesitler okundu. Programa başlamak üzere Keles Belediyesi’nin bize o gün için tahsis etmiş olduğu Kır Kahvesi’ne geçildi.

İlk programımızın adı “Tonyukuk Anıtı 1300. Yılı Kutlaması” idi. Bu anıt 720-725 yılları arasında Moğolistan’da dikildi. UNESCO geçtiğimiz aylarda 2020 yılının takvimine Tonyukuk Anıtı Dikilişi Kutlamalarını eklemişti, bundan esinlenerek böyle bir program yapıldı. Mustafa Furkan POLAT adlı ozanımızın dombıra çalgısıyla bize çeşitli Öz Türkçe’den türküler ve şarkılar çalmasıyla ve gırtlak müziği denen atalarımızın yaptığı müzikle program devam etti. Sol yanında Furkan ÇELEN Ata Sporları Topluluğu Başkanı vardı ve ben de sağ yanında Doğa Sporları Topluluğu Başkanı (Ahmet KAÇAR) olarak ağız kopuzuyla ve gırtlak müziğiyle ozanımıza eşlik ettim.

Üçümüz de geleneksel kıyafetlerle Türk kültürünü yaşatmak için orada bulunduk ve gelenlere Atalarımızın içeceği “Kımız”dan ikram ettik. Ozanımıza okulumuzun rektörü Arif KARADEMİR’in isteğiyle belge ve çeşitli hediyelerin verilmesinin yanında, ben de Doğa Sporları Topluluğu adına üzerinde Bilge Kağan anıtından kesitlerin Köktürkçe yazımıyla bir ok ve etrafına sarılı Türk bayrağı hediye ettim.

Hediye takdiminden sonra Keles Belediyesi’nin köfte ekmek ve ayran ikramlarına geçildi. Öğrenciler yemeklerini yedikten sonra ikinci programımız yani 12 Mart 1921 İstiklal Marşı’nın Kabulü sebebiyle düzenlediğimiz “Mehmet Akif ERSOY’u Anma-Anlama” Programı başladı. Ulusal şairimizin yaşamı ve İstiklal Marşı’nı yazarken çektiği sıkıntılar hakkında bilgilendirme verildi. O dönemdeki yokluğunda ve paraya ihtiyacı olduğu zamanda bile yarışmanın ödülü olan dönemin 500 lirasını kabul etmemişti. Bu öyküsü dinleyenleri duygulandırdı. Saygı ve özlemle anıldı. Ardından “Çanakkale Şehitlerine”, “Ye’s”, “Zulmü Alkışlayamam”, “Uyan” ve “Birlik” şiirleri seslendirildi. Damarımıza basan bu şiirleri elbette ki zor günlerde yazmıştı, bir daha o zor günlerin geri gelmemesi dileğiyle..

Anma programının sonunda 8 Mart Dünya Kadınlar gününün aslında bir kutlama değil anma günü olduğu konusunda bilgilendirme yapıldıktan sonra kahraman Türk kadınının önemine Mustafa Kemal ATATÜRK’ün şu sözleriyle vurgu yapıldı;

“Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.”
Programlarımızın sonunda tüm kadınlarımıza birer papatya verilerek “Sizlerden güzel olmasa da küçük birer hediye” mesajı verildi.

Ardından Keles Belediyesi Yazı İşleri Müdürü Necati TOPÇU, Keles Belediye Başkanımız Mehmet KESKİN adına bizi ziyarette bulundular. Kendilerine ozanımızdan bir dombıra çalgısı ziyafeti verildikten sonra Keles Belediye Başkanımıza verilmek üzere okulumuz rektörlüğü ve Doğa Sporları Topluluğu adına hediyeler verildi. Toplu fotoğraf çekimleri yapıldı. Saat 15:30’da ise etkinliğimizin amacı doğrultusunda “Orkun Yazıtları Bilgi Yarışması”na başlandı. Kahoot uygulaması üzerinden öğrenciler ekrana yansıttığımız soruları bilmeye çalışarak hem eğlendiler hem de Türk kültürü konusunda bilinç sahibi oldular.

Türk Bayrağına sarılı yazılı bir ok da yarışma birincimiz Ajdan AYYILDIZ’a verildi. Yarışma ikincisi Feyzanur YıLMAZ olurken yarıyma üçüncüsü Ümit TUNA arkadaşlarımız oldular. Hediye takdimini Doğa Sporları Topluluğumuzun yönetim kurulu üyesi Selen KOLSUZ yapmıştır.

Etkinlik sorunsuz bitmişken öğrenciler hallerinden memnun ve Türk tarihi hakkında bilinçlenmiş şekilde evlerine bırakıldılar..

Ahmet KAÇAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir